reizen en meer!
Ads

Vaticaanstad

Vaticaanstad, Rome, Italië

Vaticaanstad, Rome, Italië

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld is Vaticaanstad. Het ligt midden in het Italiaanse Rome. Wat Vaticaanstad zo bijzonder maakt, is dat de Paus hier woont en dat het de hoofdzetel van de rooms-katholieke Kerk huisvest. De Paus woont in het Apostolisch Paleis net buiten Vaticaanstad. Sinds 1929 is het staatje ontstaan doordat er een Verdrag van Lateranen werd ondertekend. Hierin stond dat Vaticaanstad een nieuwe onafhankelijke staat moest zijn en dat dit toegeëigend werd aan de Paus. Tegenwoordig woont elke nieuwe Paus in Vaticaanstad. Sinds 1984 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar het is geen lid van de Europese Unie. Wel wordt er in Vaticaanstad met de euro betaald. Volgens de laatste telling in 2009 wonen er ongeveer 800 mensen in de katholieke staat.

Het Vaticaan wordt dagelijks door vele duizenden toeristen bezocht en er gelden dan ook strikte regels omtrent het bezoek aan de staat. Om het Sint-Pietersplein op te komen, dient u een lange broek aan te hebben en zijn shirtjes met korte mouwen niet toegestaan. Ook het dragen van slippers is tegenwoordig niet meer toegestaan. Om de Sint-Pietersbasiliek te betreden dient u vaak in een lange rij te wachten voordat u eenmaal naar binnen kunt. De jaarlijks toespraak van de Paus richting het volk doet hij vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein staat dan altijd bomvol en de bloemen worden vaak door Nederlandse bedrijven geleverd. Tijdens de paasmis spreekt de Paus elk land aan in zijn eigen taal. ‘Nederland bedankt voor die bloemen’, is vaak te horen uit de mond van de Paus tijdens deze mis.

Latijn is de officiële taal in Vaticaanstad, maar Italiaans wordt er het meest gesproken. Het Vaticaan heeft maar een oppervlakte van 0.44 vierkante kilometer waardoor het officieel het kleinste ‘land’ ter wereld is. Daarom is alles ook gemakkelijk met de voet te bezoeken en er zijn hier dan ook geen bussen te vinden. Vaticaanstad zelf is vrij eenvoudig te bereiken. Zo kunt er komen door te lopen of door de bus te gebruiken. Bus 64 rijdt langs Vaticaanstad en is dan ook de gemakkelijkste manier om de staat te bereiken met het openbaar vervoer. Let hier echter wel goed op zakkenrollers, want zelfs in de bussen zijn ze aanwezig. Ook per trein is Vaticaanstad bereikbaar. Stap uit bij station Città del Vaticano. Het is alleen geen openbaar station waardoor je vaak in een trein zit die naar Stazione Termini rijdt. Vanaf dat station is het aan te raden om de bus te nemen richting Vaticaanstad.

De mogelijkheid is aanwezig om deel te nemen aan een van de Pauselijke Academies. Hiermee kan je het predicaat Pauselijk krijgen. Er zijn in Vaticaanstad tien verschillende academies waaraan je kan deelnemen. Let echter wel goed op dat vrijwel elke academie een eigen thema heeft.

Reageer