reizen en meer!
Ads

Trevifontein

Trevifontein, Rome, Italië

Trevifontein, Rome, Italië

In Rome zijn vele verschillende fonteinen te vinden. De grootste en meest indrukwekkende fontein van de stad is de Trevifontein. Deze is maar liefst 26 meter hoog en 22 meter breed. U kunt de fontein vinden aan het Piazza di Trevi. In 1732 werd door Paus Clement XII de opdracht gegeven om deze fontein te bouwen. Nicola Salvi kreeg de opdracht in handen. Dertig jaar later, in 1762, werd de bouw van de Trevifontein voltooid. Wat zo bijzonder aan de fontein is, is dat de fontein aan het eind van een aquaduct staat dat negentien jaar voor Christus gebouwd werd. Het water in de fontein komt uit de Salone Bron dat op zo’n twintig kilometer van Rome ligt.

De Trevifontein kent een aantal mooie beelden, het centrale figuur van de fontein is Neptunus. Neptunus was de God van de zee. Het is erg indrukwekkend om naar de beelden te kijken en u kunt hier dan ook uren verblijven om alles in u op te nemen. Een oude legende zegt dat u naar Rome zal terugkeren als u een muntje in het water van de fontein gooit. U dient deze munt wel over uw schouder het water in te gooien terwijl u met uw rug naar de Trevifontein staat. Ook zeggen sommige dat u tegelijkertijd ‘Arrivederci Roma, tuam gratiam volo, in Tiberim acqua tua fluit’ moet roepen. Dit betekent letterlijk: Tot ziens Rome, ik wil uw gunst, uw water stroomt naar de Tiber.

Vroeger dronken de inwoners van Rome het water uit de fontein als ze dorst hadden. Naast het gooien van één muntje zegt men dat het gooien van twee muntjes ook een betekenis heeft. Gooit u twee muntjes in de Trevifontein van Rome, dan zal u ‘uw geliefde’ in de stad vinden. Bij het gooien van drie muntjes over uw schouder zal dit leiden tot een huwelijk, maar dit kan ook leiden tot een scheiding. Het geld dat in de fontein terecht komt, wordt ieder jaar eruit gehaald. De totale opbrengst gaat naar een goed doel. Jaarlijks ligt er voor meer dan tienduizend kilo aan munten in de fontein. De Trevifontein is meerdere keren het decor geweest van films. Zo is hier onder andere de film Roman Holiday en Three Coins in the Fountain opgenomen.

Als u de stad Rome bezoekt, dan is het ook zeker de moeite waard om de Trevifontein te bezoeken. Het is erg indrukwekkend en omdat het op een onverwachte plaats ligt, maakt dit het nog iets indrukwekkender.

Reageer