reizen en meer!
Ads

Pantheon

Pantheon, Rome, Italië

Pantheon, Rome, Italië

Het Pantheon in Rome is gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het is een tempel die gebruikt wordt als Rooms Katholieke basiliek. Het is gewijd aan de Heilige Maria en de martelaren. De letterlijke vertaling van het woordje Pantheon is dan ook: ‘gewijd aan alle Goden’. Het gebouw is erg indrukwekkend en daarom ook zeker de moeite waard om te bezoeken als u in Rome bent. In 27 voor Christus stond de basiliek er al maar deze werd in 80 na Christus afgebrand. Vanaf de Renaissance werd het Pantheon in Rome als begraafplaats gebruikt voor belangrijke Romeinen. Zo is hier onder andere Rafaël Santi en Victor Emmanuel II begraven.

De bronzen dakbekleding van de koepel en de bronzen ornamenten in het Pantheon zijn door Paus Urbanus VII Barberini verwijderd. Dit liet hij doen om vervolgens het brons om te smelten en dit te gebruiken voor het graf van Petrus in de Sint Pietersbasiliek. Dit leidde in heel Rome tot een hoop weerstand tegen de Paus. Het gezegde ‘wat de Barbaren niet hebben gesloopt, hebben de Barberini wel afgebroken’ is hiervan afkomstig. Dit wordt nog altijd veelvuldig gebruikt in Rome.

Wat zo mooi is aan het Pantheon, is dat het een rond gebouw is met een zuilengang. In het midden van de koepel bevindt zich een opening. Het gat heeft een diameter van maar liefst 8,7 meter en doordat er een opening is kan er regen en zon doorheen komen. De vloer is daarom dan ook zo gemaakt dat deze ligt gebogen is. Het water stroomt hierdoor makkelijk weg door de gaten in de vloer. Het Pantheon is het grootste gebouw in Rome dat uit de oudheid bewaard is gebleven. Ook de authentieke bouwstijl is voor een groot gedeelte gebleven zoals het vroeger was. Het gebouw heeft jarenlang centraal gestaan als een waar kunstwerk. Niet alleen om de prachtige dingen die binnen te zien zijn, maar ook om de bouwstijl. De prachtige koepel was vroeger lastig te realiseren en daarom kwamen ook veel kunstenaars en architecten naar het Pantheon van Rome om de basiliek te bekijken.

In Rome zijn vele kerken en gebouwen vrij toegankelijk. Zo hoeft u voor het Pantheon ook niets te betalen. Het is dagelijks geopend van 09:00 uur tot en met 19:30 uur en het is zeer eenvoudig te bereiken met de bus of de tram. Neemt u de tram, pak dan lijn 8 en voor de bus zijn er erg veel verschillende mogelijkheden. Bus 46, 62, 63, 70, 80, 81, 87, 116, 492, 628 en 810 komen allemaal langs het Pantheon.

Reageer