reizen en meer!
Ads

Koninklijk Paleis van Brussel

Koninklijk Paleis, Brussel, België

Koninklijk Paleis, Brussel, België

Het Koninklijk Paleis van Brussel is het (werk)paleis waar de Koning van België zijn functie uitvoert. De koning ontvangt hier gasten en er behandelt er staatszaken. Hij woont echter niet in het paleis, dit doet hij in het Kasteel Bevédère in Laken.

Geschiedenis

De opdracht voor het kasteel werd gegeven door prins Willem VI van Oranje. Willem VI van Oranje werd na de val van Napeleon uitgeroepen tot koning der Nederlanden, destijds viel daar België ook onder. Het vorige paleis (Paleis op de Koudenberg) was in 1731 volledig afgebrand. De nieuwe vorst wilde echter een nieuw paleis. Verschillende architecten hebben gewerkt aan het paleis. De meeste hebben het niet af kunnen maken, Henry (overlijden), Van der Straeten (conflicten), Suys heeft het wel af mogen maken. In 1826 was het paleis voltooid. Mede door de bezuinigingen opgelegd door de vorst werd de buitenkant van het paleis niet goed ontvangen door het volk. De binnenkant, waar de architecten meer vrijheid kregen, werd daarentegen wel goed ontvangen.
Helaas heeft Willem VI van Oranje niet lang kunnen genieten van zijn paleis, in 1830 brak de Belgische Revolutie uit. De koning werd hierdoor gedwongen te vertrekken.

De daaropvolgende Belgische Koningen (Leopold I & II) droegen bij aan de verfraaiing en uitbreiding van het paleis. Uit deze tijd stammen de monumentale Eretrap en de Troonzaal. Tevens werd de strenge gevel van het paleis aangepakt. De architect Henri Maquet heeft deze fase van het paleis begeleid.
De laatste grote wijziging is uitgevoerd door Koningin Paola, in de spiegelzaal werd Heaven of Delight vervaardigd door Jan Fabre.

Architectuur

Het paleis wordt gekenmerkt door veel neostijlen, hier was Koning Leopold een groot aanhanger van.
Het paleis heeft drie binnenplaatsen, aan de achterkant van het paleis is een grote tuin. De salons in het paleis zijn gebouwd voor een ceremoniële rol. Het merendeel van deze salons stamt nog uit de tijd voor Leopold II. Daarnaast is er een eetzaal, grote gallerij, troonzaal, spiegelzaal en een eretrap.

Troonzaal, Koninklijk Paleis, Brussel

Troonzaal

Functie

Het paleis is eigendom van de staat. De staat stelt het paleis ter beschikking aan de Koning om zijn functie uit te oefenen. Het paleis was vroeger persoonlijk eigendom van de Koning. Maar daar het ontbreken van een troonopvolger en de ruzie met zijn dochters schonk Leopold II het paleis aan de staat.

In het paleis zijn verschillende diensten aanwezig zoals de koninklijke hofhouding, daarnaast is ook het Koninklijk Archief gevestigd in het Koninklijk paleis van Brussel. Het Koninklijk Archief is voor iedereen te raadplegen.

De Koning zelf woont niet meer in het paleis, het paleis wordt ter beschikking gesteld aan bezoekende staatshoofden om te overnachten. Daarnaast worden er ambassadeurs en gasten ontvangen. Na het overlijden van de vorst wordt deze opgebaard in de Salon van de Denker.

Tips

— Tijdens de vakantie na de Nationale Feestdag zijn de grote salons op de eerste verdieping gratis te bezoeken
— Na schriftelijk bezoek is het mogelijk om het Koninklijk Archief te raadplegen

 

Reageer