reizen en meer!
Ads

Joodse Ghetto

Joodse Ghetto, Venetië

Joodse Ghetto, Venetië

De Joodse Ghetto van Venetië is een van de oudste wijken van de stad. De wijk dateert van de zestiende eeuw en dankt zijn naam door de vele joden die er woonden. Alleen in deze wijk mocht men destijds uitkomen voor hun geloof. Als u door de wijk loopt wordt u nog overal herinnerd aan de onderdrukking van de Joden in Venetië. Op het centrale plein, Campo del Gheto Novo, komt u veel gedenktekens tegen die u hieraan herinneren. Vroeger stond er ook een muur om de wijk heen om het ghetto af te scheiden van de rest van Venetië. Tegenwoordig kunt u nog enkele stukken van de muur terugvinden in het ghetto. Als u de moeite neemt om een wandeling te maken langs de Canal delle Novi, ervaart u zelf de sfeer in de wijk. Vroeger was deze wijk een van de armste van Venetië. Dit ook nog wel terug te zien aan de slecht onderhouden huizen en sommige huizen zijn zelfs onbewoonbaar verklaard.

Een bezoekje aan de buurt is dan ook erg indrukwekkend en u kunt ook op vele terrasje terecht om iets te drinken. Maar ook zijn er hier vele restaurants te vinden waar u lekker kunt eten. Een Joodse wijk kenmerkt zich uiteraard door een synagoge. In 1575 is de Levantine Synagoge gebouwd in Venetië. De synagoge is dagelijks te bezoeken en het is dan ook zeker de moeite waard om een van de mooiste synagoge van Venetië te bewonderen. Loop eens door de wijk heen en beeld uzelf in hoe het een paar honderd jaar geleden eraan toe ging.

Pas in 1797 liet Napoleon de hekken en muren rondom de wijk neerhalen en in 1818 kregen de Joden pas echt volwaardig burgerschap. Tegenwoordig wonen er vrijwel geen Joden meer in de wijken van Venetië. Naar schatting wonen er nog maar dertig in de Ghetto. Ook de Joden in Venetië ontsnapte tijdens de Tweede Wereldoorlog niet. Maar liefst 200 Joden werden meegenomen en slechts acht keerden er terug.

Reageer