reizen en meer!
Ads

Colosseum

Colosseum, Rome, Italië

Colosseum, Rome, Italië

De bouw van het Colosseum in Rome begon ongeveer 72 jaar na Christus. Vespasianus regeerde destijds en gaf de opdracht tot de bouw van deze immense arena. Het Colosseum kwam te staan op de plek van Nero’s meer. Het amfitheater dat werd gebruikt voor feesten en optredens werd later pas het Colosseum genoemd. De naam is afgeleid van een beeld van Nero dat naast het amfitheater stond. Dit beeld werd ook wel de kolossos genoemd en daarom besloot men ook het enorme gebouw het Colosseum te noemen. Het theater was het grootste van het hele Romeinse Rijk en alle belangrijke gebeurtenissen in die tijd vonden dan ook hier plaats.

Het Colosseum heeft een elliptische vorm en is maar liefst 188 bij 156 meter en heeft een omtrek van 527 meter. De hoogste gevel van het theater is 48,5 meter hoog. Wat zo kenmerkend is aan het Colosseum, zijn de vele bogen die je aan de buitenkant kan zien. In totaal zijn er drie keer 80 bogen te vinden op dit meesterwerk. Het Colosseum werd vaak gebruikt voor de spelen die er georganiseerd werden, deze spelen duurden honderd dagen. Er werden veel gladiatoren gevechten gehouden en ook waren veel theatervoorstellingen te zien in het Colosseum van Rome. Ook werd vaak met dieren gevochten. Zo was het traditie om met kraanvogels en olifanten te vechten. In totaal werden tijdens de spelen maar liefst negenduizend dieren afgeslacht. Wat opvallend was, is dat destijds ook vrouwen deelnamen aan de spelen.

De Romeinen richten het speelveld altijd erg goed in naar de spellen die er gehouden werden. Zo werden rotsen, struiken en nog meer verschillende attributen neergezet om het nog imposanter te maken. In de jaren die volgden werden vooral de Christenen voor de wilde dieren gegooid. De gladiatorshows in het Romeinse Colosseum vormde altijd het hoogtepunt. Door de massale opkomst van het Christendom, in Italië en dus ook in Rome, kwam er steeds meer weerstand tegen de spelen in het Colosseum. Wetenschappers zeggen dat er door de eeuwen heen tussen de 300.000 en 500.000 mensen zijn omgekomen in het Colosseum. In 404 werden de spelen door keizer Honorius afgeschaft. De laatste voorstelling dateert van het jaar 523.

Op 7 juli 2007 is het Colosseum tot een van de zeven wereldwonderen benoemd. Het amfitheater is het meest indrukwekkende gebouw van Rome en je dient deze dan ook zeker te bezoeken tijdens een trip naar Rome. Het Colosseum is te bereiken met de bus, tram en metro. Neem tram 3, metrolijn B en stap uit bij Colosseo of neem een van de vele bussen. De bussen 75, 84, 85, 87, 117, 175, 673, 810 en 850 stoppen allemaal bij het amfitheater. Als je toegang wilt tot het theater moet je een kaartje kopen. Deze kost 11 euro en je kan er dagelijks van 9:00 uur tot 19:00 uur naar binnen. In de winter gaat het Colosseum om 15:30 uur dicht.

Reageer